Käsintehdyt ja ainutlaatuiset

  • Hai-saappaiden valmistus aloitettiin vuonna 1968.
  • Lähes jokaisella suomalaisella on muistoja Hai-saappaista elämänsä varrelta.
  • Nokian Jalkineet valmisti kumisaappaita virkistyskäyttöön jo ennen Hai-saapasta, joka alun perin lanseerattiin purjehtijoiden käyttöön. Alusta lähtien oli selvää, että Haista kasvaa ilmiö.
  • Vuosien saatossa Hai-saappaasta tuli monikäyttöinen yleissaapas, joka säilytti suosionsa purjehtijoiden keskuudessa. Ensimmäiset miesten malliston värit olivat musta, sininen ja valkoinen ja naisten punainen, sininen sekä valkoinen. Tänä päivänä suosituimmat värit ovat klassinen musta ja keltainen Hai, joka on ollut esillä myös Designmuseon näyttelyssä esimerkkinä suomalaisesta muotoilusta. Sininen ja tummanpunainen kuuluvat myös perusvärivalikoimaan. 
  • Hai-saappaat valmistetaan käsityönä 23 palasta.
  • Hai -perhe voi hyvin ja on kasvanut uusilla malleilla 2010-luvulla: vuonna 2010 lanseerattiin Hai Kids -saappaat ja vuonna 2015 Hai Low -nilkkurit, joista on kehittynyt uusi, erityisesti nuorison suosima klassikko. Vuonna 2017 tehtiin pitkästä aikaa myös kangaskenkiä ja erilaisia asusteita, sadeviittoja ja sateenvarjoja. Vuoden 2019 uutuus on Hai Sneaker, vapaa-ajan jalkine, jossa on upea suomuneule ulkosivulla

Hauskoja yksityiskohtia Hai-saappaan valmistuksesta

Hai-saappaan valmistaminen muistuttaa piparkakkutalon rakentamista.

Ensin valmistetaan taikina

johon valitaan parasta luonnonkumia ja muita raaka-aineeita. Sitten sekoitetaan taikina (kumiseos) kunnes sen koostumus on tasaista ja valmista "leivottavaksi". Taikina kaulitaan kuten tekisit piparkakkuja, mutta vain hieman suuremmalla kaulimella. Kaulimisen jälkeen taikinalevyille ripotellaan jauhoa (talkkia), jotta ne eivät tartu toisiinsa kiinni.

Taikinalevystä leikataan oikeanlaiset palat muottien avulla ja

jokaisella palalla on oma muottinsa. Tämän jälkeen aloitetaan rakentamaan piparkakkutaloa/saapasta.

Leivinpellin sijasta käytetään alumiinista lestiä, joka toimii pohjana saappaalle - tämän avulla saadaan kolmiulotteinen muoto. Kaikki 23 osaa asetellaan tuotantolinjalla käsin yksitellen lestin päälle. Sulatetun sokerin sijasta liimana käytetään kumiliimaa, jotta saumat ovat vedenpitäviä ja kestäviä.

Työ on yhdistelmä taitoa ja tarkkuutta.

Käsityön johdosta jokainen saapas on uniikki ja saappaiden välillä on pieniä eroja. Mutta tämä on juuri se juttu, mikä tekee kumisaappaista enemmän kuin saappaat!

Ennen leivontaa voit päättää minkälaisen koristelun haluat piparkakkutaloon - saappaissa tätä kutsutaan viimeistelyksi. Hai-saappaisiin lisätään viimeiseksi kiiltävä lakkaus.

Sitten uuniin!

joka tehtaalla on vain isompi kuin kotikeittiössä. Uuni lämmitetään oikeaan lämpötilaan. Uuniin mahtuu kerrallaan noin 100 paria saappaita. Saappaita "paistettaessa" aika, lämpötila ja paine ovat tärkeimmät tekijät, jotta saavutetaan paras lopputulos. Kuten sanottu, Hai-saappaiden valmistus on kuin leivontaa!

Ennen pakkaamista saappaat vielä tarkistetaan ja vesitiiviys testataan upottamalla saappaat vartta myöten veteen.