Tarina ja vastuullisuus

Nokian Jalkineet  mukana Pohjolan säässä vuodesta 1898 lähtien!

Nokian Jalkineet perinteistä käistyötä ja uutta teknologiaa.

1800-luvun lopulla Suomen ilmasto oli ihan samanlainen kuin nykyäänkin. Kostea ja kylmä. Joukko liikemiehiä perusti Helsinkiin Suomen Gummitehdas Osakeyhtiön, jonka liikeidea oli valmistaa laadukkaita kumijalkineita pohjoisen ilmastomme erityistarpeisiin. Kansa hullaantui kumijalkineista ja tehdas siirrettiin Helsingistä Nokialle. Nokia todettiin sen verran napakaksi nimeksi, että kumitehdas otti sen käyttöön kaikessa markkinoinnissaan.

Erikoisjalkineita ja klassikkosaappaita

Vuodet vierivät. Suomi teollistui, kehittyi ja kansainvälistyi. Sodan jälkeen kansa halusi laadukkaita erikoisjalkineita sekä malleja harrastuskäyttöön. Klassikoksi jäi eritoten 1960-luvun Hai-saapas, joka suunniteltiin alun perin purjehtijoille.

Kaikkien aikojen klassikkosaapasta saatiin odottaa vuoteen 1973, jolloin esittelimme pitkävartisen miestensaappaan, Kontion. Kontiosta tuli kiistaton kumisaappaiden kuningas, suomalaisen jalkinesuunnittelun taidonnäyte.

Muutosten tuulet

Mallistomme laajeni vaivihkaa yhä kauemmas perinteisestä kumisaappaasta. Kumisaapas sai seurakseen hiihtokenkää, keilatossua ja diskojalkinetta. Samaan aikaan kotimainen jalkine- ja tekstiiliteollisuus pinnisteli Kaukoidästä tulvivan halpatuonnin kanssa.

Alkoi erikoistumisen aika. Ensin emoyhtiö Nokia lähti valloittamaan tietoliikennemarkkinoita ja yhtiöstä erkanivat muun muassa Nokian Jalkineet ja Nokian Renkaat. Nokian Jalkineissa keskityttiin laadukkaiden kumisaappaiden valmistamiseen. 

Kun vuosituhat vaihtui, kumijalkineita oli valmistettu Suomessa käsityönä yli sadan vuoden ajan, mutta niitä ei voinut enää valmistaa kannattavasti. Kaksi ISO-sertifioitua, alansa parhaimpiin kuuluvaa eurooppalaista sopimusvalmistajaa perehtyi nokialaisten valmistamiseen ja kokonaisia kokoonpanolinjastoja muutti Suomesta Serbiaan ja Slovakiaan. Vuodesta 2007 alkaen koko saapastuotanto oli siirretty pois Suomesta ja korkealuokkaisten saappaiden valmistus jatkuu läheisessä yhteistyössä, käsityönä, suomalaisin lestein, satavuotista osaamistamme hyödyntäen.

 

Kansainvälinen suomalainen

Perheyhtiö Berner osti Nokian Jalkineet vuonna 2005. Kansainvälistyvän saapasmerkin suunnittelu, tuotekehitys, kumireseptit ja lestit on säilytetty koko Nokian Jalkineiden historian ajan tiukasti kotimaisissa käsissä. Myös tuotteiden markkinointi, myynti ja logistiikka hoidetaan suomalaisten huippuosaajien voimin. Saumaton yhteistyö suomalaisten jalkinealan osaajien ja maailman parhaiden kumisaapasvalmistajien välillä onkin poikinut yhä kehittyneempiä jalkineita. Tekniset ammattijalkineet, eräjalkineet, lasten jalkineet sekä kansan rakastamat klassikot ovat saaneet seurakseen kuuminta katumuotia edustavan saapasmalliston. Kumisaappaita viedään nykyään 15 maahan ympäri maailmaa.

Tänäkin päivänä jokainen kumisaappaamme valmistetaan huolellisesti käsityönä kymmenistä osista. Suomalaiset suunnittelijat ohjaavat tuotantoa kumiseoksesta kaupan hyllylle saakka. Erityistä huomiota kiinnitämme ekologisuuteen.

Käytämme jalkineissamme aitoa luonnonkumia, joka on uusiutuva luonnonvara. Tuotantoprosessimme on hiottu erittäin tehokkaaksi, esimerkiksi ylijäämäkumi hyödynnetään tarkasti. Jalkineidemme korkea laatu takaa puolestaan sen, että niitä käytetään mahdollisimman pitkään ja siten ympäristöä säästäen.